دانش پدیا

مطالب علمی معتبر(باذکر منبع)

دانش پدیا

مطالب علمی معتبر(باذکر منبع)

الکساندر گریبایدوف

از ویکی‌پدیا
الکساندر گریبایدوف
Griboedov.jpg
نام اصلی الکساندر سرگییویچ گریبایدوف
Александр Сергеевич Грибоедов
زمینه فعالیت دیپلمات و نمایشنامه‌نویس
ملیت پرچم روسیه روسی
تولد ۱۵ ژانویه ۱۷۹۵
مسکو
مرگ ۳۰ ژانویه ۱۸۲۹
تهران
صفحه در دادگان فیلم‌ها


الکساندر سرگییویچ گریبایدوف،(به روسی: Александр Сергеевич Грибоедов)‏ (۱۷۹۵۱۸۲۹) دیپلمات و نمایش‌نامه‌نویس روس بود. شهرتش در ایران به خاطر ماجراهای پیش‌آمده پس از قرارداد ترکمانچای است که سرانجام به قتل وی انجامید.


محتویات

زندگی‌نامه

در خانوادهٔ نسبتاً مرفه‌ای به‌دنیا آمد . در یازده سالگی وارد دانشگاه مسکو شد و تحصیل در حقوق، ادبیات و علم را پی گرفت. حملهٔ فرانسویان به روسیه مسیر زندگی او را تغییر داد و گریبایدوف در ۲۶ ژوئیه ۱۸۱۲ به سوار نظام مسکو پیوست . او هرگز در عملیات نظامی شرکت نکرد و ۴ سال بعد از خدمت در ارتش مرخص شد . پس از مدت کوتاهی به دانشکدهٔ روابط خارجی وارد شد و از همان زمان حرفه‌اش را به عنوان دیپلمات آعاز کرد. در همین سال‌ها به نمایشنامه‌نویسی روی آورد و اولین نمایشنامهٔ او به نام همسران جوان که نمایشی طنز بود و از اسرار یک زوج اثر کروزه دو لسر اقتباس شده بود در سپتامبر ۱۸۱۵ روی صحنه رفت.

در اوت ۱۸۱۸ گریبایدوف در مقام منشی به هیئت نمایندگی روس در ایران ملحق شد. قبل از آمدن به تهران یک سال در تفلیس ماند. در ۱۸۲۱ به تفلیس بازگشت و منشی ژنرال یرمولوف، فرمانده ارتش روسیه در قفقاز شد. او دو سال بعد به مرخصی طولانی رفت و دوباره به نوشتن نمایشنامه روی آورد زمانی که سرانجام در ۱۸۲۵ به تفلیس بازگشت به دلیل آشنایی با ریلییف و بستوژف از رهبران شورشی دکابریست، دستگیر و روانهٔ زندان پترزبورگ شد. چهار ماه در زندان بود و پس از آزادی با ارتقاء در نظام اداری به تفلیس بازگشت.

در ژوئن ۱۸۲۶ جنگ روسیه و ایران آغاز شد و او نماینده روسیه در مذاکرات صلح را به عهده گرفت و در دهم فوریهٔ ۱۸۲۸م. معاهدهٔ صلح ترکمنچای را بست و شخصاً به تزار تحویل داد.

در ۱۸۲۸م. با نینا چاوچاوادزه دختر شانزده ساله پرنس آلکساندر چاوچاوادزه، شاعر گرجی، ازدواج کرد و پس از مدت کوتاهی در پاییز همان سال به عنوان ریس هیتی از طرف تزار با مقام وزیر مختار برای پیگیری مفاد عهدنامه ترکمنچای و دریافت غرامت از ایران، پس از توقف کوتاهی در تبریز، در ۱۱ ژانویه ۱۸۲۹ به تهران آمد و فردای آن روز به نزد فتحعلی شاه رفت و استوار نامه خود را تقدیم کرد . زمانی که به تهران رسید. در تهران متوجه شد تعدای از زنان ارمنی گرجی در منازل رجال ایرانی به سر می‌برند او طبق مفاد ماده سیزده عهدنامه ترکمنچای آنان را اسیر تلقی کرد و از دولت ایران درخواست استرداد آنان را داشت. با کمک و هدایت «آغا یعقوب ارمنی»، یکی از خواجه سرایان حرم‌سرای فتحعلی شاه، که با خانواده‌های رجال ایران آشنا بود به بازرسی خانه شخصیت‌های سرشناس و مطالبه زنان گرجی و ارمنی پرداخت. سرانجام با پافشاری گریبایدوف دو زن گرجی ارمنی، که به گفتهٔ ایرانیان مسلمان شده بودند و در منزل آصف‌الدوله، وزیر امور خارجه وقت، به سر می‌برند، به هیئت روسی تحویل داد شدند. مردم ایران که از بسته شدن معاهدهٔ ترکمنچای خشمگین بودند و چون بشکه باروتی آمادهٔ انفجار، با بسته شدن بازار و تحریکاتی که صورت گرفت و پس از آن‌که آغا یغقوب ارمنی به سفارت روسیه پناهنده شد؛ عده‌ای از مردم، به تحریک مجتهدی به نام میرزا مسیح، در ۳۰ ژانویه ۱۸۲۹ به سفارت روسیه حمله کردند و هر کس را یافتند کشتند و تنها مالتسوف، دبیر اول سفارت جان سالم به در برد . سرانجام جنازه مثله شده گریبایدوف شناسایی و به تفلیس فرستاده و در همان شهر دفن شد.

ایران و روسیه در آستانهٔ جنگ دیگری قرار گرفتند که با اعزام "خسرو میرزاً فرزند عباس میرزا به مسکو با در دست‌داشتن نامه عذرخواهی فتحعلی شاه برای تزار نیکلای یکم، کار به مصالحه کشید و میرزا مسیح به تقاضای دولت روس به عتبات تبعید شد. شاه ایران، برای جلوگیری از جنگ دیگری که پیروزی آن غیرممکن به نظر می‌رسید الماس بسیار بزرگی را همراه فرستاده‌اش، تقدیم به تزار روسیه کرد .

نمایشنامه‌ها

  • - ۱۸۱۵م.، همسران جوان، کمدی تک‌صحنه‌ای،
  • - ۱۸۱۷م. دانش‌آموز، با همکاری پاول کاتینین، کمدی منثور در سه صحنه، هجوی دربارهٔ گروه ادبی “آرزاماس”.
  • - ۱۸۱۸م. همه در خانواده، با همکاری پرنس شاخافسکوی و نیکلای خملنیسکی.
  • - ۱۸۱۸م. خیانت ساختگی، با همکاری گندره.
  • - ۱۸۲۴م. فغان از زیرکی، بزرگ‌ترین دستاورد ادبی گریبایدوف شناخته شده‌است و متن کامل آن در ۱۸۶۱ منتشر شد.
  • منبع :ویکی پدیا

سرود ملی فدراسیون روسیه


سرود ملی فدراسیون روسیه (به روسی: Государственный гимн Российской Федерации) نام رسمی سرود ملی کشور روسیه است. این سرود با متن فعلی از سال ۲۰۰۰ میلادی به عنوان سرود ملی روسیه انتخاب شده است.

محتویات

آوای سرود

Hymn of Russia sheet music 2001.png
سرود ملی روسیه را بشنوید:



متن سرود

متن سرود ملی روسیه به زبان روسی، تلفظ آن به الفبای فارسی و ترجمه آن در جدول زیر آمده است:







تاریخچه

تلویزیون روسیه معمولا هنگام پخش سرود ملی تصاویری از پرچم روسیه و کاخ کرملین را نمایش می‌دهد.

سرود ملی اتحاد شوروی

سرود فعلی گونه‌ای تغییر یافته از سرود ملی اتحاد جماهیر شوروی است که موسیقی حماسی آن در سال ۱۹۴۴ توسط الکساندر الکساندروف تصنیف شده است. متن سرود ملی شوروی توسط سرگئی میخائیلوف در سال‌های ۱۹۴۳ و ۱۹۷۷ نوشته شده بوده است.

پس از فروپاشی شوروی

پس از فروپاشی اتحاد شوروی و در دوره ریاست جمهوری بوریس یلتسین، سرود ملی دوره شوروی بازنشسته و موسیقی ملی جدیدی جایگزین آن شد که توسط میخائیل گلینکا تصنیف شده بود. این سرود از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ میلادی سرود رسمی روسیه قلمداد می‌شد.

اشکال بزرگ این سرود، بی‌کلام بودن آن بود. دولت یلتسین تلاش زیادی کرد که متن یا شعر مناسبی برای این موسیقی بسازد. در طول این سال‌ها ورزشکاران روسیه هنگام اجرای موسیقی ملی‌شان آوازی برای خواندن و همراهی با موسیقی نداشتند، و این موضوع در مواردی باعث سرخوردگی آنها نیز می‌شده است.[۱][۲][۳]

سرود ملی فدراسیون روسیه

در سال ۲۰۰۰ میلادی و به درخواست ولادیمیر پوتین و پشتیبانی عمومی، سرود ملی دوباره تغییر داده شد.[۱][۲][۳][۴] موسیقی حماسی قبلی که توسط الکساندر الکساندروف تصنیف شده بود دوباره به عنوان موسیقی سرود ملی انتخاب شد. پوتین از سرگئی میخائیلوف، نویسنده متن سرود شوروی، درخواست کرد که متنی جدید برای سرودی جدید بر اساس موسیقی الکساندروف به رشته تحریر درآورد. در متن جدید، تمجید از افکار لنین و تاکید بر اتحاد جمهوری‌های شوروی به چشم نمی‌خورند. در عوض، این متن به پهناوری کشور و غنای فرهنگ روسیه تاکید، و نگاهی به آینده دارد. مجلس دومای روسیه در روز ۸ دسامبر سال ۲۰۰۰ میلادی، رسمیت سرود جدید را با اکثریت آرا تصویب کرد،[۵][۶] و این سرود برای نخستین بار در روز ۳۰ دسامبر همان سال در مراسمی در کاخ کرملین به اجرا درآمد.

موسیقی سرود

موسیقی سرود ملی روسیه توسط الکساندر الکساندروف تصنیف شده است، و قبل از انتخاب به عنوان موسیقی ملی در چندین سرود دیگر، از جمله سرود بلشویک در سال ۱۹۳۸ میلادی، بکار رفته بوده است. پس از تغییر در ساختار حکومت شوروی، این موسیقی پس از تایید ژوزف استالین در سال ۱۹۴۴ برای سرود ملی شوروی انتخاب شد.

جستارهای وابسته